Petre Țuțea – Adevăruri dureroase despre ruși

„A încercat să-mi explice mie un diplomat rus precum cã Moscova își trage rădăcinile de la Roma. I-am spus cã nu se poate, pentru cã toți romanii ar fi înghețat de frig la Moscova. Am fost întotdeauna foarte ostil rușilor, pentru că și ei ne-au fost nouă. Îmi aduc aminte cã, într-o societate de diplomați, mi s-a spus cã rușii sunt un popor mesianic. Le-am rãspuns cã nu: rușii sunt un popor numeros cu o obrăznicie mesianică și care au preluat Bizanțul, considerându-se continuatorii strălucirii bizantine.

Rușii au un fel de umanitate indefinibilă. Am fost la Moscova și nu pot spune despre ei cã sunt individual tirani, deși au practicat tirania. Pe de altă parte, nu cred să fi întâlnit vreun rus care sã fie normal; asta nu mi-o pot explica decât prin faptul că, probabil, s-au corcit cu tătarii.

Ce-și închipuie rușii? C-a fost pus jos Hitler și ei sunt vaccinați? Au intrat într-un teren minat: în spațiul planetar al intereselor anglo-saxone, al negustorilor ăstora. Dacã ești în calea unui automobil anglo-saxon, apare războiul. Pãi ce-și închipuie muscalii? Cã ăia tolereazã sã stai în calea lor? Ăia s-au învãțat, anglo-saxonii, sã fie stãpânii lumii — și muscalii zic niet! Ei asta-i… Păi hai sã ne batem!

I-am asemănat odată pe ruși cu vacile care dau douãzeci și cinci de kile de lapte pe zi și apoi se baligã în șiștar.

Rușii sunt la fel de imperialiști ca Germania lui Hitler. Dar ei nu spun asta. Rușii sunt mai perfizi. Când te ocupă și te declari de acord, spun cã ești progresist, iar când le rupi fălcile, că ești fascist și reacționar. Rușii sunt mai abili politic decât germanii. Dovadă că au reușit să facă din brașoava asta roșie, din rușinea asta care e bolșevismul, o supraputere mondială, să impună Statelor Unite situarea bolșevismului la rang de supraputere.

Mă întreba un rus, cu ani în urmă: Domnule Țuțea, cum vă explicați dumneavoastră că noi, rușii, întindem mâna Europei și ea o refuză sistematic? — Foarte simplu, aveți un cancer mintal, se cheamă cancer ideologic marxist-leninist. Aruncați cancerul ăsta la gunoi și Europa nu numai că vă salută, dar vă și recunoaște, cum tradițional ați fost recunoscuți, ca parteneri egali. Și atunci Europa se va întinde de la Atlantic la Vladivostok, iar America va fi a doua Albanie…

Rusul e contraindicat la cugetare ca sifilisul la sistemul nervos. Am făcut afirmația asta, pe care ulterior am retractat-o (ca să nu se creadã că e vorba de toți rușii, de marele popor rus), gândindu-mă la Gorbaciov. Pentru că el spune: Situația economică a Uniunii — vasăzică dupã 70 de ani de marxism-leninism — e catastrofică. Punct. Și apoi opteazã pentru leninism! Adică pentru cadavrul din Piața Roșie, care a creat dezastrul ãsta…”
(322 de vorbe memorabile ale lui Petre Țuțea, Editura Humanitas, București, 2005, p. 104-106)

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.