Biroul de Presă al Patriarhiei Române transmite un mesaj prin care subliniază poziția fermă a Bisericii care se dezice de mimarea creștinismului în scop politic și ideologic precum și de orice apologie iresponsabilă făcută exponenților unor regimuri politice dictatoriale din trecut sau din prezent.
Textul integral:
Creștinismul autentic asimilat, exprimat într-un mod de viață fondat pe o gândire luminată de cuvintele lui Hristos și hrănită de cunoaștere, nu parazitată de ignoranță, lene intelectuală și spirituală, sau întunecată de umbrele ideologiilor politice și ale patologiilor credinței de tip magic (bigotismul, formalismul religios, ritualismul sterp), acest creștinism sănătos care celebrează alteritatea prin respect acordat celuilalt, nu se exprimă niciodată obraznic, agresiv și agramat de la înălțimea unui reper public.
Creștinismul ca mod de viață rodește în plan personal și social bunătate, politețe, bună-cuviință, bun-simț. Noblețe. Adică o stilistică a decenței și o conduită morală aristocratică, nu huliganică. Singura care onorează numele de creștin, singura sanificatoare pentru societate. Alternativele hâde la această manifestare publică a credinței reale exprimă doar surogate de creștinism confiscat politic și ideologic, de care Biserica se dezice ferm.
Biserica se dezice, la fel de ferm, de orice apologie iresponsabilă făcută exponenților unor regimuri politice dictatoriale din trecut sau din prezent, indiferent de faptul că aceștia au mimat sau mimează public creștinismul, concomitent cu acte grave de opresiune sau încălcare a principiilor unei societăți democratice și reverențioase față de valorile creștine pe care s-a edificat.
Biroul de Presă al Patriarhiei Române
Sursa: https://basilica.ro/pozitionarea-bisericii-fata-de-confiscarea-politico-ideologica-a-credintei/
Comunicatul vine după 30 de ani de desfrâu politic, mai ales ultimii. De ce ierarhii permiteau smeriților politicieni să nu stea la cozi?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ca erau ierarhii ramasi din comunism, obisnuiti cu finantari de la stat.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Acum puțini ani mi-o amintesc pe o smerită fățarnică cu basma. Cel puțin jumătate din preoți sunt noi, dar metehnele … Ca în MI, fostul (oare?) lor colaborator.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Si preotii noi is cam cu gandul la bani, e drept ca nu toti.
Dar cam trebuie sa cotizeze la episcop.
Un prieten preot a primit mai multe calendare decat familiile din parohie si trebuia sa le vanda. La fel si cu lumanarile.
Calugarii tin biserica sus.
ApreciazăApreciază
Sistemul cotizației este o mare mizerie. De aceea este bună fiscalizarea. Oricum statul finanțează biserica sub diverse forme, adică banii s-ar fi întors, dar ar fi sub control. Și cazul Teodosie este pe aici.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nimeni nu vrea control. Politicienii repara bisericile prin firmele de casa.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Adică fură de oriunde.
ApreciazăApreciază
Da, de aia vor toti sa fie politicieni, din pacate.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Vedeți, biserica-MI-justitia – corupție generalizată tocmai unde ar fi trebuit să fie sistemul de corecție – morală și lumească.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Asa e. Nu vad nici o solutie deocamdata.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Tăiat în carne vie.
ApreciazăApreciază
Cine?
Judecatorilor le e frica, dar sa isi incaseze salariile nu le e frica.
ApreciazăApreciază
Care frică? Doar corupție – justiție, MI – la fel ca în biserică. Sigur, păstrând proporțiile. La biserică sunt sune mai mici, dar ei sunt mulți și totalul este semnificativ.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Aici e si vina USR care a aparat „independenta” justitiei.
Iar judecatorii fac ce vor, ca si asa nu prea raspund.
ApreciazăApreciat de 1 persoană