Prim-ministrul României în vizită oficială la Mitropolia Basarabiei

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a vizitat vineri, 11 februarie 2022, sediul central al Mitropoliei Basarabiei din Chișinău. 

Premierul a fost primit de Mitropolitul Petru al Basarabiei și de Episcopii Antonie de Bălți și Veniamin al Basarabiei de Sud cu care a purtat discuții într-o atmosferă călduroasă.

Pe agenda discuțiilor s-au aflat:

  • Situația și dinamica instituțiilor și comunităților Mitropoliei Basarabiei.
  • Necesitatea perfecționării cadrului legislativ al Republicii Moldova în domeniul cultelor în vederea alinierii normelor europene.
  • Abordarea de către autoritățile statului român în dialogul cu autoritățile din Republica Moldova a chestiunii restituirii proprietăților bisericești confiscate abuziv de statul sovietic ocupant.
  • Suplimentarea fondurilor guvernamentale destinate susținerii clerului Mitropoliei Basarabiei.
  • Necesitatea edificării unor noi catedrale românești în municipiile Chișinău, Bălți și Cahul, ca centre ale spiritualității ortodoxe românești.
  • Crearea unui cadru stabil și permanent de cooperare între Mitropolia Basarabiei și Guvernul României în beneficiul credincioșilor ortodocși români din Republica Moldova, inclusiv în ceea ce privește valorificarea și promovarea patrimoniului cultural român.
  • Deschiderea Mitropoliei Basarabiei, ca actor social de primă importanță, pentru cooperarea cu autoritățile centrale și locale din Republica Moldova.
  • Aducerea problematicii Mitropoliei Basarabiei pe agenda organismelor și instituțiilor europene.

În cadrul discuțiilor, Înaltpreasfințitul Părinte Petru a ținut să sublinieze că Mitropolia Basarabiei este singura instituție națională din perioada interbelică de aur reactivată la răsărit de Prut și, în calitatea sa de păstrătoare și promotoare a identității spirituale românești, reprezintă un factor integrator al spațiului cultural și spiritual comun al României și Republicii Moldova, asigurând unitatea trans-politică a lumii românești.

Premierul Nicolae Ciucă s-a arătat preocupat de situația structurii locale a Patriarhiei Române și a subliniat faptul că Guvernul României va continua să sprijine activ Mitropolia Basarabiei care păstorește, în prezent, peste un milion de români basarabeni ce și-au redobândit cetățenia română.

Articolul complet aici: https://basilica.ro/prim-ministrul-romaniei-in-vizita-oficiala-la-mitropolia-basarabiei-temele-discutate/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.