PS Ignatie: Să urmăm exemplul Episcopului martir Grigorie Leu, prin mărturisire și curajul de a vorbi despre Hristos

Cu ocazia împlinirii a 73 de ani de la trecerea la cele veşnice a Episcopului martir Grigorie Leu, Preasfinţitul Părinte Ignatie a oficiat o slujbă de pomenire la mormântul acestuia situat în proximitatea Catedralei Episcopale din Huşi.

Adresându-se celor prezenţi, Episcopul Huşilor a vorbit despre mărturisirea credinței în timpuri dificile, oferindu-l ca exemplu pe Episcopul Grigorie Leu, „cel care a avut curajul și determinarea de a-L mărturisi pe Hristos într-un context ostil credinței”.

„Anul în care a fost otrăvit de către regimul comunist – anul 1949 – a fost unul foarte trist pentru Episcopia Hușilor. Odată cu dispariția fizică a acestui episcop martir a fost desființată și Episcopia Hușilor”.

Episcopul Grigorie Leu a dovedit, prin viața sa, foarte multă energie, mult curaj și spirit de jertfă în a-L mărturisi pe Hristos, pe Cel în Care a crezut atât de mult și pe Care L-a făcut cunoscut oamenilor”.

Episcopul Ignatie a afirmat că Episcopul Grigorie Leu nu mai este un presupus martir, ci unul dovedit.

„Așa cum se știe, am făcut demersurile oficiale pentru clarificarea adevărului și a supoziției care plana asupra morții Episcopului Grigorie Leu, și anume că ar fi fost otrăvit, în urma unei întâlniri pe care a avut-o cu prim-ministrul Petru Groza”.

„Anul trecut, în august, după câțiva ani de așteptare, am primit rezultatele oficiale din partea Parchetului Militar, care confirmă că Episcopul martir Grigorie Leu a fost otrăvit, pentru faptul că a avut puterea și curajul de a se opune regimului comunist”.

„Prin urmare, se dărâmă un mit care planează asupra Bisericii Ortodoxe, că am fi pactat cu regimul comunist. Avem episcopi, preoți, credincioși care și-au dat viața pentru Hristos, mărturisindu-L în perioada comunistă”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Ignatie.

În data de 25 februarie, Episcopul Grigorie Leu a fost chemat la Guvern de președintele Consiliului de Miniștri, Petru Groza, pentru consultări cu privire la demersurile repetate ale episcopului. Înainte de plecare, a fost invitat de către prim-ministru la o masă protocolară. Îndreptându-se spre casă, a început să se simtă rău, dându-și astfel seama că a fost otrăvit.

La scurt timp, starea Episcopului s-a agravat. A trecut la Domnul în dimineața zilei de 1 martie 1949. Comunicatul integral al anchetei privind circumstanțele otrăvirii Episcopului Grigorie Leu poate fi citit aici.

Sursa: https://basilica.ro/ps-ignatie-sa-urmam-exemplul-episcopului-martir-grigorie-leu-prin-marturisire-si-curajul-de-a-vorbi-despre-hristos/

Notă admin. De remarcat: „Episcopul martir Grigorie Leu a fost otrăvit, pentru faptul că a avut puterea și curajul de a se opune regimului comunist”.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.